Laneno seme - mikronizirano

Laneno seme je bogato z maščobnimni kislinami ter je eden redkih rastlinskih virov omega 3 kislin. Zaradi visoke vsebnosti omega 3 maščobnih kislin je priporočljivo zlasti za konje, pri katerih je prišlo do vnetnih procesov (npr. laminitis) ali slabšega delovanja imunskega sistema (npr. alergij). Poleg tega laneno seme izboljšuje kvaliteto kože in dlake ter pripomore k boljši splošni telesni pripravljenosti konja.


Do pomanjkanja maščobnih kislin v prehrani prihaja zlasti pri tistih konjih, ki imajo zelo omejen dostop do sveže trave. V sveži travi je razmerje med omega 3 in omega 6 približno 4 : 1. Omega 6 se ohranijo tudi v senu, vrednost omega 3 pa se drastično zniža - v 4 mesecih po košnji pade kar za 70%. Dodatno neravnovesje med omega 3 (pomanjkanje) in omega 6 (presežek) povzročajo žita oz. krmila.  


Ob pomanjkanju omega 3 v prehrani prihaja do povečanja vnetnih procesov v telesu (telo težje premaguje vnetja), večje dovzetnosti za alergije, slabše kvalitete kože ter splošnega slabšega razvoja. 


Cela lanena semena so slabše prebavljiva, zato lahko zlasti pri konjih, ki imajo probleme s presnovo, v večji meri ostanejo neizkoriščena. Zmleta pa prav zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščob izredno hitro oksidirajo ter postanejo žarka in neuporabna. Hkrati je pri surovih lanenih semenih problematična tudi vsebnost cianida (le-ta se zmanjša pri toplotni obdelavi). 


Rešitev se skriva v mikronizaciji - procesu, v katerem so semena zelo na fino zdrobljena, hkrati pa se kljub toplotni obdelavi ohrani večina hranilnih snovi. Mikronizirano laneno seme je tudi mnogo lažje prebavljivo. 


Pri Equiminsu pridelujejo svoje lastno laneno seme, ki ga takoj po žetvi mikronizirajo ter na ta način v največji meri ohranijo njegove hranilne snovi.  

 

 

sestavine: mikronizirano laneno seme

 

 

uporaba: poniji do 70 g na dan

                 konji do 140 g na dan

 

 

razmerje omega 3 : omega 6 je 3,5 : 1

 

 

cena:  3 kg ..... 33,00 eur

           10 kg .....98,00 eur

 

 

 

 

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016