Equimins Detox tinktura za razstrupljanje

Čisti zeliščni izvleček za prečiščevanje telesa in učinkovito odplavljanje odpadnih snovi. Priporočamo, da ga uporabite kot intenzivno kuro vsaj dvakrat letno (spomladi in jeseni). Še bolje je, če ga dodajate konju v dvo-tedenskih intervalih nekajkrat na leto, da prečistite arterije. Ta mešanica zelišč bo koristila vsem konjem ne glede na psihofizično stanje in vrsto dela, še posebej pa je priporočljiva za konje z omejenim dostopom do raznovrstne paše ter konjem, ki uživajo veliko škodljivih snovi (zdravila, elektroliti, komercialna hrana z veliko vsebnostjo barvil, konzervansov, ipd).

 

V primeru, da je konj dalj časa užival ali še uživa večje količine zdravil, elektrolite ali hrano slabe kvalitete (npr. plesnivo seno) ter ima zelo verjetno načeta jetra, pa najprej priporočamo intenzivno kuro s tinkturo Equimins Cleanser.

 

 

sestavine: repinec, golostebelni sladki koren, regrat, koprive in plezajoča lakota.

 

 

uporaba:

 • preventiva: 2 tedna 15 ml na dan, prenehate za 1 teden, nato ponovno 2 tedna
 • kurativa: 30 ml na dan, vsaj 1 mesec nepretrgoma, nato zmanjšate dozo in preidete na intervalno uporabo

1 liter zadostuje za 66 dni

 

 

cena:        1 liter.......40,00 evrov

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016

 

 

Opis zelišč:

 

Navadni repinec (ang.: burdock, lat.: Arctium lappa)

Delovanje: kot grenčica, prečiščevalno, antibiotično, celi tkivo

 • Zelo dobro se obnese pri zdravljenju artritisa, revmatizma ter kakršnegakoli kožnega obolenja (ekcemi, luskavica), zlasti, če je kronično.
 • Spodbuja delovanje prebave in jeter ter čisti kri.
 • Zelo dragocena je njegova lastnost da spodbuja celice in tkiva k izločanju nakopičenih strupov in odpadnih snovi. Zaradi tega ga je priporočljivo uporabiti v primeru kroničnega vnetja ali infekcij.

 

Golostebelni sladki koren (ang.: liquorice; lat.: Glycyrrbiza glabra)

Delovanje: blažilno, protivnetno, antibakterijsko, antivirusno, rahlo odvajalno oz. čistilno,  za izkašljevanje, antitusično (lajša in preprečuje kašelj), spazmolitik (blaži krče v želodcu in črevesju)

Sladki koren se v medicini uporablja že več kot 3.000 let. Ameriški Indijanci so njegove liste uporabljali za zdravljenje ran pri konjih, danes pa se najpogosteje uporablja korenina.

 • Krepi želodčno sluznico in zmanjšuje razjede, ki jih povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline, zaradi česar je uporaben v primeru razjed in vnetij sluznice (čemur so najpogosteje podvrženi tekmovalni konji, ki živijo v stresnih razmerah ter dobivajo (pre)velike količine močnih krmil).
 • Primeren je tudi za zdravljenje težav z dihali, saj močno lajša izkašljevanje ter pomirja grlo.
 • Deluje protivnetno ter izboljšuje delovanje jeter.
 • Vpliva na raven estrogena, zaradi česar ga uporabljajo za izboljševanje plodnosti; iz istega razloga se je bolje izogibati njegovi uporabi pri brejih kobilah.

 

Regrat (ang.: dandelion, lat.: Taraxacum officinale)

Delovanje: pospešuje izločanje seča, rahlo odvajalen, tonik, proti revmi, spodbuja delovanje jeter

 • Regrat je eno izmed najbolj koristnih zelišč, saj je bogat s kalijem, magnezijem, kalcijem, vitamini A, B in C. Vsebuje npr. več vitamina A kot korenje ter odlično nadomešča izgubo kalija v telesu, zaradi česar deluje kot naravni elektrolit. Konji ga praviloma obožujejo in vsaj spomladi omogočite svojemu ljubljencu dostop do svežega regrata.
 • Dobro se obnese pri kakršnihkolih težavah z jetri in ledvicami, pomaga celo pri zlatenici. Regratova korenine (v nasprotju z listi naj je konj dobi le manjše količine, okoli 4-5 na dan) spodbuja delovanje jeter ter izločanje žolča. Listi pa močno spodbujajo izločanje seča.
 • Regrat poleg tega učinkovito čisti kri in je uporaben pri zdravljenju revmatizma.

 

Kopriva (ang.: nettle, lat.: Urtica dioica)

Delovanje: odvajalno, astringent in hemostatik (stiskanje tkiva in strjevanje krvi), spodbuja krvni obtok.

 • Koprive so izredno bogat vir vitamina C, železa, natrija, klorofila, beljakovin in vlaknin.
 • Idealno se obnesejo kot poživljajoč »spomladanski tonik« ter za prečiščevanje in izboljševanje krvi.
 • Odlično odpravljajo slabokrvnost, saj so bogate z železom in C vitaminom,  s pomočjo katerega se železo učinkovito absorbira v kri.
 • Ker spodbujajo krvni pretok, so odlične za zdravljenje in lajšanje laminitisa, revmatizma in artritisa.
 • Zelo redki konji lahko ob uživanju kopriv dobijo blago alergično reakcijo, ki se pokaže kot majhne podkožne bulice. Bulice izginejo v 24 urah, potem ko prenehate s krmljenjem kopriv.

 

Plezajoča lakota (ang.: clivers, lat.: Galium aparine)

Delovaje: diuretično (pospešuje nastajanje in izločanje seča), astringentno (stiskanje tkiva, npr. pri ranah), odvajalno, krepčilno.

 • Lakota je odlično zelišče za krepitev in vzdrževanje zdravega limfnega sistema, zlasti če jo dajemo skupaj z vrtnim ognjičem. Pomaga pri vnetju sečil in limfnih žlez.
 • Vsebuje veliko kremena, zaradi česar krepi kopita in dlako.
 • Zaradi rahlega diuretičnega učinka se dobro obnese pri kakršnihkolih mehkih oteklinah, zastajanju tekočine, oteklih nogah, pa tudi pri izločanju odpadnih snovi iz telesa.