Equimins Herba clean zelišča

Mešanica 8 različnih zelišč, ki pomaga prečistiti celotno telo. Posebej priporočljiva je za konje s kakršnimikoli dihalnimi ali prebavnimi motnjami ter ob alergijskih reakcijah.

 

Deluje razstrupljevalno – pomaga prečistiti ledvica, jetra ter ostale notranje organe, ki so jih načeli dvomljivi dodatki (barvila, konzervansi, ipd) v nekaterih krmnih mešanicah. Izbrana zelišča izboljšajo stanje celotnega organizma ter ga hkrati zelo dobro prečistijo.

 

 

Sestavine: koprive, ameriški slamnik, glog, vrba, alge, zlata rozga, česen, regrat.

 

 

Cena: 1kg .... 35,00 evrov

 

1 kg zadostuje za 50 dni.

 

 

Uporaba:

 • poniji: 15-20 g na dan
 • konji: 20-25 g na dan

ni za breje kobile

 

 

Opis zelišč:

 

Kopriva (ang.: nettle, lat.: Urtica dioica)

Delovanje: odvajalno, astringent in hemostatik (stiskanje tkiva in strjevanje krvi), spodbuja krvni obtok.

 • Koprive so izredno bogat vir vitamina C, železa, natrija, klorofila, beljakovin in vlaknin.
 • Idealno se obnesejo kot poživljajoč »spomladanski tonik« ter za prečiščevanje in izboljševanje krvi.
 • Odlično odpravljajo slabokrvnost, saj so bogate z železom in C vitaminom, s pomočjo katerega se železo učinkovito absorbira v kri.
 • Ker spodbujajo krvni pretok, so odlične za zdravljenje in lajšanje laminitisa, revmatizma in artritisa.

Zelo redki konji lahko ob uživanju kopriv dobijo blago alergično reakcijo, ki se pokaže kot majhne podkožne bulice. Bulice izginejo v 24 urah, potem ko prenehate s krmljenjem kopriv.

 

Ameriški slamnik (ang.: echinacea, lat.: Echinacea angustifolia, E. purpurea)

Delovanje: protivirusno, protibakterijsko, protivnetno, krepi imunski sistem, celi rane

 • Ameriški slamnik je ena izmed najboljših rastlin za krepitev imunskega sistema, posebno dobro pa se obnese kot krepčilo za konje, ki so preboleli ali prebolevajo kakšno virusno bolezen.
 • Uporaben je pri kroničnih virusnih in bakterijskih okužbah, zelo pametno pa ga je uporabiti kot preventivo v hlevih, kjer in kadar obstaja povečano tveganje za izbruh virusnih infekcij.
 • Pomaga tudi pri vnetjih sečil, npr. cistouretritisu (vnetje sečnega mehurja in sečnice).
 • Spodbuja celjenje ran, lahko pa ga uporabimo tako notranje kot zunanje.
 • Ameriški slamnik lahko uporabljamo zunanje, notranje in kot homeopatsko zdravilo, poleg tega pa deluje kot naravni antibiotik. Učinkovito deluje proti bakterijam in virusom ter je priporočljiv v primeru septikemije(zastrupitve krvi z bakterijami).

 

Navadni glog (ang.: hawthorn, lat.: Crataegus oxyacantha)

Delovanje: krepi srce, vazodilator (sprošča žile, ki se posledično razširijo ter omogočajo večjo in boljšo pretočnost), znižuje krvni tlak.

 • Glogovi cvetovi, listi in jagode ugodno vplivajo na cirkulacijo krvi, krvni pritisk in delovanje srca ter so eden izmed najboljših tonikov za srce in ožilje.
 • Glog med drugim vsebuje 19 favonoidov (tudi rutin – krepi krvne žile in veča njihovo prožnost), ki razširjajo krvne žile, kar izboljša dotok krvi v prizadeta območja. Zaradi tega je zelo primeren pri vnetjih zakopitnice (navikularni sindrom) in laminitisu.
 • Njegova morda najbolj neverjetna lastnost pa je uravnavanje krvnega pritiska. Pri ljudeh ga uporabljajo za zdravljenje angine, neenakomernega bitja srca in arterioskleroze.

 

Bela vrba (ang.: willow, lat.: Salix alba)

Delovanje: protivnetno, kot analgetik in tonik, astringentno (stiskanje tkiva npr. pri ranah), antiseptično, kot zdravilo proti mrzlici

 • Konji načeloma radi jedo vrbino listje, če imajo do njega dostop. Vrba se odlično obnese pri zdravljenju revmatizma, vnetij, mrzlic, kolik in krčev. Vsebuje salicilno kislino (ena izmed glavnih sestavin aspirina), ki ima močan protivnetni učinek.

 

Alge (ang.: seaweed, kelp; lat.: Ascophyllum nodosum)

Rjave alge Ascophyllum nodosum nabirajo v čistih vodah severnega Atlantika; zaradi počasne in dolgotrajne rasti so nabite z minerali, aminokislinami, vitamini in elementi v sledovih. Vsebujejo več kot 12 vitaminov, 60 mineralov in elementov v sledovih ter 20 aminokislin. Alge močno pripomorejo k boljšemu zdravstvenemu stanju konja, izboljšujejo prebavo, kakovost kože in dlake, pigmentacijo, kakovost kopit ter zmanjšujejo stres. Zaradi boljše prebave konji bolje izkoristijo ostalo krmo, zato potrebujejo manj močnih krmil. Mnogi elementi v sledovih, ki jih alge vsebujejo, delujejo kot zidaki za širok spekter encimov, kar pripomore k ohranjanju življenjskih telesnih funkcij. Minerali v algah so popolnoma naravni ter v taki obliki, da jih lahko telo v celoti izkoristi. Alge lahko varno uživajo tudi breje kobile, vendar pa ne smete preseči predpisane dnevne doze (sicer lahko pride do presežka joda).

 

Zlata rozga (ang.: golden rod; lat.: Solidago virgaurea)

Delovanje: protivnetno, antiseptično, odvajalno, znojilno, proti napenjanju, protiglivično, astringentno (stiskanje tkiva npr. pri ranah).

 • Odlična je predvsem za odpravljanje vnetij sečil in ledvičnih kamnov, saj spodbuja mikrocirkulacijo v ledvicah in »izpira« sečila. Primerna je tudi pri vseh drugih boleznih, pri katerih so ledvice bolj obremenjene, recimo pri t.i. Cushing's disease (bolezen, povezana s hormonskim neravnovesjem).
 • Zunanja uporaba: izpiranje vnetne ustne sluznice in žrela ter slabo celjivih ran.

 

Česen (ang.: garlic; lat.: Allium sativum)

Delovanje: antiseptično, antibiotično, antibakterijsko, proti glistam, za izkašljevanje, za potenje, znižuje krvni tlak, proti sladkorni bolezni, proti trombozi.

 • Česen je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin. Odličen je pri kakršnihkoli dihalnih problemih, saj hkrati deluje kot antibiotik in kot sredstvo za izkašljevanje – spodbuja izločanje sluzi iz pljuč ter zdravi infekcije.
 • Vsebuje veliko žvepla, ki se nato izloča skozi telesne pore ter pomaga pri odganjanju mrčesa. Poleg tega česen učinkovito čisti kri.
 • Ugodno deluje tudi na prebavo – spodbuja razvoj dobre črevesne flore in hkrati uničuje patogene bakterije.
 • Česen je predstavlja eno izmed najboljših zaščit proti kakršnimkoli infekcijam ter varuje konja pred kašljanjem, virusi in paraziti.
 • Stisnjen česnov sok lahko uporabimo na urezninah, ugrizih, pikih, ušeh.

Če s česnom hranimo doječe kobile, je potrebna določena stopnja previdnosti, saj česen preide v mleko in lahko povzroči prebavne težave pri žrebetu.

 

Regrat (ang.: dandelion, lat.: Taraxacum officinale)

Delovanje: pospešuje izločanje seča, rahlo odvajalen, tonik, proti revmi, spodbuja delovanje jeter

 • Regrat je eno izmed najbolj koristnih zelišč, saj je bogat s kalijem, magnezijem, kalcijem, vitamini A, B in C. Vsebuje npr. več vitamina A kot korenje ter odlično nadomešča izgubo kalija v telesu, zaradi česar deluje kot naravni elektrolit. Konji ga praviloma obožujejo in vsaj spomladi omogočite svojemu ljubljencu dostop do svežega regrata.
 • Dobro se obnese pri kakršnihkoli težavah z jetri in ledvicami, pomaga celo pri zlatenici. Regratova korenine (v nasprotju z listi naj je konj dobi le manjše količine, okoli 4-5 na dan) spodbuja delovanje jeter ter izločanje žolča. Listi pa močno spodbujajo izločanje seča.
 • Regrat poleg tega učinkovito čisti kri in je uporaben pri zdravljenju revmatizma.

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016