Equimins Air-way zeliščna tinktura

Čisti zeliščni izvleček 7 zelišč, ki konjem pomagajo ohranjati zdrav dihalni sistem ter lajšajo dihalne težave.

 

Izbrana zelišča krepijo imunski sistem, prečiščujejo organizem - še zlasti dihala, lajšajo izkašljevanje ter odpravljajo zasluzenost pljuč (izkašljevanje sluzi je zelo dober znak čiščenja dihal). Uporabno kot preventiva ali kot kurativa. Preventivna uporaba je priporočena zlasti ob menjavi letnih časov (spomladi in jeseni), saj so takrat konji bolj podvrženi prehladom in kašlju.

 

V primeru že obstoječih težav z dihali pa je priporočljiva daljša intenzivna kura (do izboljšanja stanja oz. 2-3 mesece). Pri konjih s kroničnimi problemi (naduha) je priporočljiva celoletna intervalna uporaba; bodisi sezonska, če gre za alergijo na cvetni prah, bodisi v intervalih (npr. 1-2 meseca jemanja, 1 mesec premora). Pri zeliščih kot sta česen in ameriški slamnik je zelo pomembno, da ob dolgotrajnejšem jemanju naredimo premor, saj sicer pride do zasičenosti organizma.

 

 

Sestavine: golostebelni sladki koren, ameriški slamnik, slez, lapuh, česen, trpotec, plezajoča lakota

 

 

Uporaba:

 • 15-20 ml na dan za preventivo oz. vzdrževanje
 • vsaj 30-45 ml na dan, kadar so težave že prisotne

1 liter zadošča za 66 dni

 

 

Cena:             1 liter.......36,00 eur

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016

 

Opis zelišč:

 

Golostebelni sladki koren (ang.: liquorice; lat.: Glycyrrbiza glabra)

Delovanje: blažilno, protivnetno, antibakterijsko, antivirusno, rahlo odvajalno oz. čistilno, za izkašljevanje, antitusično (lajša in preprečuje kašelj), spazmolitik (blaži krče v želodcu in črevesju)

Sladki koren se v medicini uporablja že več kot 3.000 let. Ameriški Indijanci so njegove liste uporabljali za zdravljenje ran pri konjih, danes pa se najpogosteje uporablja korenina.

 • Krepi želodčno sluznico in zmanjšuje razjede, ki jih povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline, zaradi česar je uporaben v primeru razjed in vnetij sluznice (čemur so najpogosteje podvrženi tekmovalni konji, ki živijo v stresnih razmerah ter dobivajo (pre)velike količine močnih krmil).
 • Primeren je tudi za zdravljenje težav z dihali, saj močno lajša izkašljevanje ter pomirja grlo.
 • Deluje protivnetno ter izboljšuje delovanje jeter.
 • Vpliva na raven estrogena, zaradi česar ga uporabljajo za izboljševanje plodnosti; iz istega razloga se je bolje izogibati njegovi uporabi pri brejih kobilah.

 

Ameriški slamnik (ang.: echinacea, lat.: Echinacea angustifolia, E. purpurea)

Delovanje: protivirusno, protibakterijsko, protivnetno, krepi imunski sistem, celi rane

 • Ameriški slamnik je ena izmed najboljših rastlin za krepitev imunskega sistema, posebno dobro pa se obnese kot krepčilo za konje, ki so preboleli ali prebolevajo kakšno virusno bolezen.
 • Uporaben je pri kroničnih virusnih in bakterijskih okužbah, zelo pametno pa ga je uporabiti kot preventivo v hlevih, kjer in kadar obstaja povečano tveganje za izbruh virusnih infekcij.
 • Pomaga tudi pri vnetjih sečil, npr. cistouretritisu (vnetje sečnega mehurja in sečnice).
 • Spodbuja celjenje ran, lahko pa ga uporabimo tako notranje kot zunanje.
 • Ameriški slamnik lahko uporabljamo zunanje, notranje in kot homeopatsko zdravilo, poleg tega pa deluje kot naravni antibiotik. Učinkovito deluje proti bakterijam in virusom ter je priporočljiv v primeru septikemije (zastrupitve krvi z bakterijami).

 

Navadni slez (ang.: marshmallow; lat.: Althaea officinalis)

Delovanje: korenine – blažilno, odvajalno; listi – blažilno, odvajalno, za izkašljevanje

 • Listi se praviloma uporabljajo za tretiranje dihal in sečevoda, korenina pa bolj na splošno za prebavni sistem.
 • Listi so še posebno primerni za lajšanje izkašljevanja, saj spodbujajo izločanje sluzi, zlasti če je gre za suh kašelj ali razdražene dihalne poti.
 • Prav tako je uporaba listov priporočljiva pri vnetjih sluzničnih membran v sečevodu, v primeru ledvičnih kamnov, cist ali infekcij sečevoda.
 • Korenina pomaga pri kakršnihkoli prebavnih težavah, najsi gre za želodčne čire, vnetje želodčne sluznice, drisko ali koliko.
 • Zdrobljene korenine sleza preventivno uporabljajo pri konjih, nagnjenih k spazmolitski koliki, ter pri konjih in psih, nagnjenih k cistam in ledvičnim kamnom.

 

Lapuh (ang.: coltsfoot; lat.: Tussilago farfara)

Lapuh vsebuje grenčine, čreslovine, organske kisline in sluz. Ima močan protivnetni učinek in hkrati zelo dobro odpravlja sluz. Zato ga uspešno uporabljamo pri hripavosti, katarju v grlu, bronhitisu, bronhialni astmi, vnetju rebrne mrene in celo pri začetni pljučni tuberkulozi.

 • Zaradi vsebovanih sluzi blaži ustna in žrelna vnetja ter hripavost, pa tudi suh kašelj, ker pomiri vzdraženo sluznico, ki sili nanj. Pri vlažnem kašlju pa omogoči, da se poškodovana sapnična sluznica obnovi in usposobi za izkašljevalno nalogo.
 • Deluje zoper številne gramnegativne bakterije, med njimi Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa. Posamezne sestavine učinkujejo protivnetno, zavrejo zlepljenje krvnih ploščic, zvišajo krvni tlak in spodbudijo dihanje.

 

Česen (ang.: garlic; lat.: Allium sativum)

Delovanje: antiseptično, antibiotično, antibakterijsko, proti glistam, za izkašljevanje, za potenje, znižuje krvni tlak, proti sladkorni bolezni, proti trombozi.

 • Česen je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin. Odličen je pri kakršnihkoli dihalnih problemih, saj hkrati deluje kot antibiotik in kot sredstvo za izkašljevanje – spodbuja izločanje sluzi iz pljuč ter zdravi infekcije.
 • Vsebuje veliko žvepla, ki se nato izloča skozi telesne pore ter pomaga pri odganjanju mrčesa. Poleg tega česen učinkovito čisti kri.
 • Ugodno deluje tudi na prebavo – spodbuja razvoj dobre črevesne flore in hkrati uničuje patogene bakterije.
 • Česen je predstavlja eno izmed najboljših zaščit proti kakršnimkoli infekcijam ter varuje konja pred kašljanjem, virusi in paraziti.
 • Stisnjen česnov sok lahko uporabimo na urezninah, ugrizih, pikih, ušeh.

Če s česnom hranimo doječe kobile, je potrebna določena stopnja previdnosti, saj česen preide v mleko in lahko povzroči prebavne težave pri žrebetu.

 

Ozkolisti trpotec (ang.: plantain, lat.: Plantago lanceolata)

Zaradi številnih snovi (emulzin, invertin, labecin, sluzin, vitamin C, cink, kalijeve soli, kremenčeve kisline), ki jih vsebuje, je trpotec v prvi vrsti zdravilna rastlina zoper vse bolezni dihal (suh ali produktiven kašelj, oslovski kašelj, pljučna astma, katar pljučnih vršičkov). Trpotec deluje tudi proti želodčnim in črevesnim boleznim, izboljšuje krvni obtok in pospešuje tvorjenje krvi.

 

Plezajoča lakota (ang.: clivers, lat.: Galium aparine)

Delovaje: diuretično (pospešuje nastajanje in izločanje seča), astringentno (stiskanje tkiva, npr. pri ranah), odvajalno, krepčilno.

 • Lakota je odlično zelišče za krepitev in vzdrževanje zdravega limfnega sistema, zlasti če jo dajemo skupaj z vrtnim ognjičem. Pomaga pri vnetju sečil in limfnih žlez.
 • Vsebuje veliko kremena, zaradi česar krepi kopita in dlako.
 • Zaradi rahlega diuretičnega učinka se dobro obnese pri kakršnihkoli mehkih oteklinah, zastajanju tekočine, oteklih nogah, pa tudi pri izločanju odpadnih snovi iz telesa.

 

Več o obvladovanju prehlada, kašlja in naduhe si lahko preberete v spodnjem članku:

 

Wed

11

Jun

2014

Spopad z naduho in kroničnim kašljem

Mnogi lastniki se vsaj občasno srečujejo s problemom kašljanja pri navidezno sicer zdravih konjih. Napadi kašlja so lahko občasni, sezonski ali pa se razvijejo v trdovratno kronično kašljanje, ki močno zmanjša kvaliteto konjevega življenja, pa tudi njegovo sposobnost za večje fizične napore.

Read More

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)