Equimins Respiratory tinktura za dihala in imunski sistem

Učinkovita zeliščna tinktura, ki vsebuje 17 zelišč, eterično olje evkaliptusa in vitamin C. Pomaga ohranjati zdrav dihalni in imunski sistem ter lajša alergije, naduho in kašelj. Odlična je za splošno krepitev imunskega sistema s poudarkom na krepitvi in prečiščevanju dihal, preprečevanju in zdravljenju prehladov ter lajšanju alergij, npr. alergije na cvetni prah ali naduhe (COPD - kronične obstruktivne bolezni pljuč). Ima močno protivnetno, protivirusno in protialergijsko delovanje.

 

Uporabna je za preventivo in kurativo, zlasti za konje nagnjene k naduhi, kašlju in alergijam. Izbrana zelišča krepijo imunski sistem, prečiščujejo organizem - še zlasti dihala, lajšajo izkašljevanje ter odpravljajo zasluzenost pljuč (izkašljevanje sluzi je zelo dober znak čiščenja dihal). Preventivna uporaba je priporočena zlasti ob menjavi letnih časov (spomladi in jeseni), saj so takrat konji bolj podvrženi prehladom in kašlju.

V primeru že obstoječih težav z dihali pa je priporočljiva daljša intenzivna kura (do izboljšanja stanja oz. 2 meseca, nato premor in po potrebi ponovitev). Pri konjih s kroničnimi problemi (naduha) je priporočljiva celoletna intervalna uporaba; bodisi sezonska, če gre za alergijo na cvetni prah, bodisi v intervalih (npr. 1-2 meseca jemanja, 1 mesec premora). Pri zeliščih kot sta česen in ameriški slamnik je zelo pomembno, da ob dolgotrajnejšem jemanju naredimo premor, saj sicer pride do zasičenosti organizma.

 

Če konj trpi za kroničnimi sinusnimi infekcijami je priporočljivo temeljito pregledati zobovje. Poškodovani zgornji zobje, katerih korenine segajo v sinusne votline, lahko povzročajo kronično infekcijo,ki jo pogosto spregledamo.

 

 

 

Sestavine: golostebelni sladki koren, ameriški slamnik, navadni slez, lapuh, česen, trpotec, plezajoča lakota, pegasti badelj, ginko, beli vratič, kvercetin, rman, kamilice, smetlika, šipek, koprive, sladki grahovec (astralagus), ingver, eterično olje evkaliptusa, vitamin C.

 

Uporaba:

 • 15-20 ml na dan za preventivo oz. vzdrževanje
 • 3045 ml na dan, kadar so težave že prisotne

1 liter zadošča za 50-66 dni

 

Pri brejih kobilah je potrebna previdnost pri uporabi, saj posamezna zelišča v večjih količinah lahko delujejo abortivno

 

Cena: 1 liter.......37,50 eur

 

 

Opis zelišč:

 

Golostebelni sladki koren (ang.: liquorice; lat.: Glycyrrbiza glabra)

Delovanje: blažilno, protivnetno, antibakterijsko, antivirusno, rahlo odvajalno oz. čistilno, za izkašljevanje, antitusično (lajša in preprečuje kašelj), spazmolitik (blaži krče v želodcu in črevesju)

Sladki koren se v medicini uporablja že več kot 3.000 let. Ameriški Indijanci so njegove liste uporabljali za zdravljenje ran pri konjih, danes pa se najpogosteje uporablja korenina.

 • Krepi želodčno sluznico in zmanjšuje razjede, ki jih povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline, zaradi česar je uporaben v primeru razjed in vnetij sluznice (čemur so najpogosteje podvrženi tekmovalni konji, ki živijo v stresnih razmerah ter dobivajo (pre)velike količine močnih krmil).
 • Primeren je tudi za zdravljenje težav z dihali, saj močno lajša izkašljevanje ter pomirja grlo.
 • Deluje protivnetno ter izboljšuje delovanje jeter.
 • Vpliva na raven estrogena, zaradi česar ga uporabljajo za izboljševanje plodnosti; iz istega razloga se je bolje izogibati njegovi uporabi pri brejih kobilah.

 

Ameriški slamnik (ang.: echinacea, lat.: Echinacea angustifolia, E. purpurea)

Delovanje: protivirusno, protibakterijsko, protivnetno, krepi imunski sistem, celi rane

 • Ameriški slamnik je ena izmed najboljših rastlin za krepitev imunskega sistema, posebno dobro pa se obnese kot krepčilo za konje, ki so preboleli ali prebolevajo kakšno virusno bolezen.
 • Uporaben je pri kroničnih virusnih in bakterijskih okužbah, zelo pametno pa ga je uporabiti kot preventivo v hlevih, kjer in kadar obstaja povečano tveganje za izbruh virusnih infekcij.
 • Pomaga tudi pri vnetjih sečil, npr. cistouretritisu (vnetje sečnega mehurja in sečnice).
 • Spodbuja celjenje ran, lahko pa ga uporabimo tako notranje kot zunanje.
 • Ameriški slamnik lahko uporabljamo zunanje, notranje in kot homeopatsko zdravilo, poleg tega pa deluje kot naravni antibiotik. Učinkovito deluje proti bakterijam in virusom ter je priporočljiv v primeru septikemije (zastrupitve krvi z bakterijami).

 

Navadni slez (ang.: marshmallow; lat.: Althaea officinalis)

Delovanje: korenine – blažilno, odvajalno; listi – blažilno, odvajalno, za izkašljevanje

 • Listi se praviloma uporabljajo za tretiranje dihal in sečevoda, korenina pa bolj na splošno za prebavni sistem.
 • Listi so še posebno primerni za lajšanje izkašljevanja, saj spodbujajo izločanje sluzi, zlasti če je gre za suh kašelj ali razdražene dihalne poti.
 • Prav tako je uporaba listov priporočljiva pri vnetjih sluzničnih membran v sečevodu, v primeru ledvičnih kamnov, cist ali infekcij sečevoda.
 • Korenina pomaga pri kakršnihkoli prebavnih težavah, najsi gre za želodčne čire, vnetje želodčne sluznice, drisko ali koliko.
 • Zdrobljene korenine sleza preventivno uporabljajo pri konjih, nagnjenih k spazmolitski koliki, ter pri konjih in psih, nagnjenih k cistam in ledvičnim kamnom.

 

Lapuh (ang.: coltsfoot; lat.: Tussilago farfara)

Lapuh vsebuje grenčine, čreslovine, organske kisline in sluz. Ima močan protivnetni učinek in hkrati zelo dobro odpravlja sluz. Zato ga uspešno uporabljamo pri hripavosti, katarju v grlu, bronhitisu, bronhialni astmi, vnetju rebrne mrene in celo pri začetni pljučni tuberkulozi.

 • Zaradi vsebovanih sluzi blaži ustna in žrelna vnetja ter hripavost, pa tudi suh kašelj, ker pomiri vzdraženo sluznico, ki sili nanj. Pri vlažnem kašlju pa omogoči, da se poškodovana sapnična sluznica obnovi in usposobi za izkašljevalno nalogo.
 • Deluje zoper številne gramnegativne bakterije, med njimi Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa. Posamezne sestavine učinkujejo protivnetno, zavrejo zlepljenje krvnih ploščic, zvišajo krvni tlak in spodbudijo dihanje.

 

Česen (ang.: garlic; lat.: Allium sativum)

Delovanje: antiseptično, antibiotično, antibakterijsko, proti glistam, za izkašljevanje, za potenje, znižuje krvni tlak, proti sladkorni bolezni, proti trombozi.

 • Česen je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin. Odličen je pri kakršnihkoli dihalnih problemih, saj hkrati deluje kot antibiotik in kot sredstvo za izkašljevanje – spodbuja izločanje sluzi iz pljuč ter zdravi infekcije.
 • Vsebuje veliko žvepla, ki se nato izloča skozi telesne pore ter pomaga pri odganjanju mrčesa. Poleg tega česen učinkovito čisti kri.
 • Ugodno deluje tudi na prebavo – spodbuja razvoj dobre črevesne flore in hkrati uničuje patogene bakterije.
 • Česen je predstavlja eno izmed najboljših zaščit proti kakršnimkoli infekcijam ter varuje konja pred kašljanjem, virusi in paraziti.
 • Stisnjen česnov sok lahko uporabimo na urezninah, ugrizih, pikih, ušeh.

Če s česnom hranimo doječe kobile, je potrebna določena stopnja previdnosti, saj česen preide v mleko in lahko povzroči prebavne težave pri žrebetu.

 

Ozkolisti trpotec (ang.: plantain, lat.: Plantago lanceolata)

Zaradi številnih snovi (emulzin, invertin, labecin, sluzin, vitamin C, cink, kalijeve soli, kremenčeve kisline), ki jih vsebuje, je trpotec v prvi vrsti zdravilna rastlina zoper vse bolezni dihal (suh ali produktiven kašelj, oslovski kašelj, pljučna astma, katar pljučnih vršičkov). Trpotec deluje tudi proti želodčnim in črevesnim boleznim, izboljšuje krvni obtok in pospešuje tvorjenje krvi.

 

Plezajoča lakota (ang.: clivers, lat.: Galium aparine)

Delovaje: diuretično (pospešuje nastajanje in izločanje seča), astringentno (stiskanje tkiva, npr. pri ranah), odvajalno, krepčilno.

 • Lakota je odlično zelišče za krepitev in vzdrževanje zdravega limfnega sistema, zlasti če jo dajemo skupaj z vrtnim ognjičem. Pomaga pri vnetju sečil in limfnih žlez.
 • Vsebuje veliko kremena, zaradi česar krepi kopita in dlako.
 • Zaradi rahlega diuretičnega učinka se dobro obnese pri kakršnihkoli mehkih oteklinah, zastajanju tekočine, oteklih nogah, pa tudi pri izločanju odpadnih snovi iz telesa.

 

Pegasti badelj (ang.: milk thistle, lat.: Silybum marianum)

Delovanje: antioksidantno, varuje in obnavlja jetra (celo, kadar je škoda že nastala), blaži, pospešuje izločanje žolča v prebavila

 • Pegasti badelj je najbolj znan po svoji sposobnosti ohranjanja in izboljševanja delovanja jeter. Pospešuje obnovo jetrnih celic ter pomaga celo v primerih, ko je do poškodbe jeter že prišlo.
 • O njem je bilo opravljenih ogromno medicinskih raziskav, ki so pokazale, da pegasti badelj zmanjšuje zamaščenost jeter ter varuje jetra pred škodljivimi učinki strupov in zdravil. Zelo priporočljivo je, da dodajate badelj konjem, ki so imeli mnogo parazitov, bili dalj časa na zdravilih in dodatkih kot so elektroliti ali bili krmljeni s slabim (ali celo plesnivim) senom. Hranilne snovi v badlju telo počasi absorbira, zato je nujno, da ga konji uživajo vsaj 4-6 tednov.
 • Odličen je kot spomladanski tonik za splošno krepitev telesa in prečiščevanje jeter.
 • Badljeva semena so zelo bogata tudi z linolno kislino, ki uspešno skrbi za hormonsko ravnovesje pri kobilah.

 

Ginko (ang.: ginkgo; lat.: Gingko biloba)

Ginko je ena izmed najstarejših drevesnih vrst – posamezno drevo lahko dočaka celo tisoč let. V medicini se uporablja že tisočletja, danes pa je ena izmed najbolj preučevanih rastlin, kot zdravilo in dopolnilo pa ga največ uporabljajo v Franciji in Nemčiji.

 • Seme pomirja kašelj in olajša izkašljevanje.
 • Listi izboljšujejo cirkulacijo krvi ter pomagajo tudi pri boleznih, povezanih z zmanjšanim pretokom krvi v možganih.
 • Vsebuje flavonoide in terpenoide z močnim antioksidacijskim delovanjem – uničuje proste radikale ter do neke mere celo popravlja že narejeno škodo. Flavonoidi ščitijo živce, srčno mišico in krvne žilice. Terpenoidi pa razširjajo krvne žile ter zavirajo zlepljanje krvnih ploščic.

 

Beli vratič (ang.: feverfew; lat. Tanacetum parthenium)

Beli vratič se v tradicionalni medicini uporablja za lajšanje vročine, migrenskih glavobolov, revmatoidnega artritisa, bolečin v želodcu, zobobola, pike insektov in neplodnost. Cenjen je bil predvsem med starogrškimi zdravilci, poleg naštetega pa se ga uporablja tudi pri psoriazi, alergijah, astmi in slabosti.

Uporaben je v primeru različnih vnetij, saj ima močno protivnetno delovanje, najpogosteje pa se ga uporablja za zniževanje vročine. Ker zavira izločanje histamina, se obnese tudi pri alergijah. V velikih količinah bi lahko sprožil splav, zato je potrebna previdnost pri brejih kobilah.

 

Rman (ang.: yarrow; lat.: Achillea millefolium)

Delovanje: protivnetno, adstringentno, proti krčem, hemostatično (zaustavlja krvavenje), diuretično (spodbuja izločanje odpadnih snovi), za izboljšanje apetita

 • Blagodejno vpliva zlasti na okužbe sečil ter učinkovito znižuje vročino.
 • Pospešuje celjenje ran in popokanih krvnih žilic. Pospešuje in izboljšuje količino in pretok krvi, zaradi česar je uporaben pri sindromu zakopitnice.
 • Uporabljajo ga tudi za lajšanje revmatičnih obolenj.
 • Spodbuja apetit, zlasti če je neješčost posledica bolezni ali vročine.

 

Kamilice (ang.: chamomile, lat.: Matricaria recutita)

Delovanje: pomirjujoče, proti vetrovom, protivnetno, sproščajo, kot grenčica, vazodilatorno (sproščajo žile, ki se posledično razširijo ter omogočajo večjo in boljšo pretočnost), proti krčem, proti alergijam, celijo tkivo in pomirjajo prebavo.

 • Kamilice so uporabne pri vseh primerih napetosti, stresa ali nemirnosti.
 • Zaradi svojih protivnetnih in blažilnih učinkov pomagajo pri bolečinah.
 • Priporočljive so zlasti za konje, ki imajo zaradi živčnosti in nemirnosti neurejeno prebavo.
 • Obnesejo pa se tudi pri alergičnih reakcijah, zlasti takih, ki vključujejo sluznice, npr. pri senenem nahodu.

 

Smetlika (ang. eyebright; lat.: Euphrasia officinalis)

Delovanje: adstringentno, proti katarju, protivnetno

 • Specifična uporaba za vse probleme, ki se pojavijo znotraj lobanje. Zmanjšuje vnetje sluzničnih membran v očeh, sinusih, ušesih in nosni votlini ter preprečuje zasluzenost, zaradi česar je še posebej uporabna v primeru infekcij in alergij.
 • Najbolj znana je koz zdravilo za očesna obolenja (vnetja, gnojenje, solzenje, vnetje očesne veznice). Izkazala se je za zelo učinkovito (notranja in zunanja uporaba) pri zdravljenju konj, ki trpijo za kronično zagnojenostjo oči.

 

Šipek (ang.: rosehip; lat.: Rosa canina)

Vsebuje pravi koktajl vitaminov (C, A, K, tiamin, nikotinsko kislino, riboflavin) ter pomembne bioflavonoide, ki pripomorejo k splošni krepitvi organizma ter spodbujajo rast čvrstih in zdravih kopit.

Odlično se obnese kot spomaldanski tonik, za krepitev odpornosti, lažje okrevanje po bolezni ter za preprečevanje in zdravljenje prehladov.

 

Kopriva (ang.: nettle, lat.: Urtica dioica)

Delovanje: odvajalno, astringent in hemostatik (stiskanje tkiva in strjevanje krvi), spodbuja krvni obtok.

 • Koprive so izredno bogat vir vitamina C, železa, natrija, klorofila, beljakovin in vlaknin.
 • Idealno se obnesejo kot poživljajoč »spomladanski tonik« ter za prečiščevanje in izboljševanje krvi.
 • Odlično odpravljajo slabokrvnost, saj so bogate z železom in C vitaminom, s pomočjo katerega se železo učinkovito absorbira v kri.
 • Ker spodbujajo krvni pretok, so odlične za zdravljenje in lajšanje laminitisa, revmatizma in artritisa.
 • Zelo redki konji lahko ob uživanju kopriv dobijo blago alergično reakcijo, ki se pokaže kot majhne podkožne bulice. Bulice izginejo v 24 urah, potem ko prenehate s krmljenjem kopriv.

 

Eterično olje evkaliptusa (ang.: eucalyptus, lat.: Eucalyptus globulus)

 • Pomirja dihalni sistem ter pomaga pri prečiščevanju dihalnih poti, zato je priporočljiv v primerih prehlada in gripe, vnetja sinusov, bronhitisa, kašlja in astme. Spodbuja izkaščjevanje in izločanje sluzi.
 • Deluje antiseptično, proti-infekcijsko, proti-virusnu, proti-bakterijsko in proti-glivično. Zavira virusne infekcije zlasti v pljučih, pa tudi v sečilih. Poleg tega krepi imunski sistem.

 


O lajšanju naduhe (znane tudi kot COPD - kronično obstruktivno obolenje pljuč), kašlja in alergij si lahko več preberete v članku Spopad z naduho in kroničnim kašljem.

 

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)