Equimins Old horse zeliščna tinktura

Čista zeliščna tinktura iz 12 zelišč za vzdrževanje zdravja in kondicije pri starejših konjih. Odličen tonik, ki bo močno olajšal starostne tegobe vašega ljubljenčka, saj prečiščuje organizem, krepi odpornost, uravnava hormone in blaži bolečine.

 

 

Sestavine: ameriški slamnik, pegasti badelj, ginko, glog, navadna konopljika, bela vrba, brestovolistni oslad, gabez, koprive, repinec, plezajoča lakota, regrat (korenine in listi).

 

 

Uporaba: prvi teden 30 ml na dan, nato 15 ml na dan

1 liter zadostuje za 66 dni

 

 

Cena: 1 liter …. 39,50 evrov

Opis zelišč:

 

Ameriški slamnik (ang.: echinacea, lat.: Echinacea angustifolia, E. purpurea)

Delovanje: protivirusno, protibakterijsko, protivnetno, krepi imunski sistem, celi rane

 • Ameriški slamnik je ena izmed najboljših rastlin za krepitev imunskega sistema, posebno dobro pa se obnese kot krepčilo za konje, ki so preboleli ali prebolevajo kakšno virusno bolezen.
 • Uporaben je pri kroničnih virusnih in bakterijskih okužbah, zelo pametno pa ga je uporabiti kot preventivo v hlevih, kjer in kadar obstaja povečano tveganje za izbruh virusnih infekcij.
 • Pomaga tudi pri vnetjih sečil, npr. cistouretritisu (vnetje sečnega mehurja in sečnice).
 • Spodbuja celjenje ran, lahko pa ga uporabimo tako notranje kot zunanje.
 • Ameriški slamnik lahko uporabljamo zunanje, notranje in kot homeopatsko zdravilo, poleg tega pa deluje kot naravni antibiotik. Učinkovito deluje proti bakterijam in virusom ter je priporočljiv v primeru septikemije (zastrupitve krvi z bakterijami).

 

Pegasti badelj (ang.: milk thistle, lat.: Silybum marianum)

Delovanje: antioksidantno, varuje in obnavlja jetra (celo, kadar je škoda že nastala), blaži, pospešuje izločanje žolča v prebavila

 • Pegasti badelj je najbolj znan po svoji sposobnosti ohranjanja in izboljševanja delovanja jeter. Pospešuje obnovo jetrnih celic ter pomaga celo v primerih, ko je do poškodbe jeter že prišlo.
 • O njem je bilo opravljenih ogromno medicinskih raziskav, ki so pokazale, da pegasti badelj zmanjšuje zamaščenost jeter ter varuje jetra pred škodljivimi učinki strupov in zdravil. Zelo priporočljivo je, da dodajate badelj konjem, ki so imeli mnogo parazitov, bili dalj časa na zdravilih in dodatkih kot so elektroliti ali bili krmljeni s slabim (ali celo plesnivim) senom. Hranilne snovi v badlju telo počasi absorbira, zato je nujno, da ga konji uživajo vsaj 4-6 tednov.
 • Odličen je kot spomladanski tonik za splošno krepitev telesa in prečiščevanje jeter.
 • Badljeva semena so zelo bogata tudi z linolno kislino, ki uspešno skrbi za hormonsko ravnovesje pri kobilah.

 

Ginko (ang.: ginkgo; lat.: Gingko biloba)

Ginko je ena izmed najstarejših drevesnih vrst – posamezno drevo lahko dočaka celo tisoč let. V medicini se uporablja že tisočletja, danes pa je ena izmed najbolj preučevanih rastlin, kot zdravilo in dopolnilo pa ga največ uporabljajo v Franciji in Nemčiji.

 • Seme pomirja kašelj in olajša izkašljevanje.
 • Listi izboljšujejo cirkulacijo krvi ter pomagajo tudi pri boleznih, povezanih z zmanjšanim pretokom krvi v možganih.
 • Vsebuje flavonoide in terpenoide z močnim antioksidacijskim delovanjem – uničuje proste radikale ter do neke mere celo popravlja že narejeno škodo. Flavonoidi ščitijo živce, srčno mišico in krvne žilice. Terpenoidi pa razširjajo krvne žile ter zavirajo zlepljanje krvnih ploščic.

 

Navadni glog (ang.: hawthorn, lat.: Crataegus oxyacantha)

Delovanje: krepi srce, vazodilator (sprošča žile, ki se posledično razširijo ter omogočajo večjo in boljšo pretočnost), znižuje krvni tlak.

 • Glogovi cvetovi, listi in jagode ugodno vplivajo na cirkulacijo krvi, krvni pritisk in delovanje srca ter so eden izmed najboljših tonikov za srce in ožilje.
 • Glog med drugim vsebuje 19 favonoidov (tudi rutin – krepi krvne žile in veča njihovo prožnost), ki razširjajo krvne žile, kar izboljša dotok krvi v prizadeta območja. Zaradi tega je zelo primeren pri vnetjih zakopitnice (navikularni sindrom) in laminitisu.
 • Njegova morda najbolj neverjetna lastnost pa je uravnavanje krvnega pritiska. Pri ljudeh ga uporabljajo za zdravljenje angine, neenakomernega bitja srca in arterioskleroze.

 

Navadna konopljika (ang: chaste tree, monks pepper, lat.: Vitex agnus-castus)

Delovanje: anafrodiziak (zmanjšuje spolno poželenje), uravnava delovanje hormonov

 • Konopljiko že od 4. stoletja pred našim štetjem priporočajo za urejanje menstrualnega cikla, povečevanje mlečnosti in uravnovešanje hormonov. V zadnjih letih so raziskave v Franciji in Nemčiji pokazale, da se odlično obnese pri ženskah s PMS in tistih v menopavzi.
 • Zelo dobro se obnese pri kobilah s hormonskimi problemi, saj jih brez zdravil praviloma regulira že v relativno kratkem obdobju. Uporabna je tudi pri kobilah, ki med gonitvijo močno spremenijo vedenje in celo za novopečene kastrate, ki jim žrebčevski hormoni še vedno nagajajo.
 • Je pa konopljika rastlina, ki jo dodajamo predvsem po potrebi, in ne toliko v preventivne namene.

 

Bela vrba (ang.: willow, lat.: Salix alba)

Delovanje: protivnetno, kot analgetik in tonik, astringentno (stiskanje tkiva npr. pri ranah), antiseptično, kot zdravilo proti mrzlici

 • Konji načeloma radi jedo vrbino listje, če imajo do njega dostop. Vrba se odlično obnese pri zdravljenju revmatizma, vnetij, mrzlic, kolik in krčev. Vsebuje salicilno kislino (ena izmed glavnih sestavin aspirina), ki ima močan protivneti učinek.

 

Brestovolistni oslad (ang.: meadowsweet, lat.: Filipendula ulmaria)

Delovanje: astringentno (stiskanje tkiva npr. pri ranah), protirevmatično, nevtralizira kislino, zdravilo za želodec

 • Oslad je odličen pri čirih na želodcu in se zlasti dobro obnese v primerih, ko so čiri posledica zdravil. Je eno izmed najboljših zelišč za prebavni sistem – ščiti prebavila in nevtralizira odvečno želodčno kislino.
 • Pomaga v primeru driske, vročice ali revmatičnih bolečin.
 • Oslad je zeliščni aspirin, vendar boljši in brez stranskih učinkov. Vsebuje salicilno kislino (tako kot bela vrba), ki deluje protivnetno v primerih revmatičnih bolečin in vročice, ter je hkrati antiseptična in diuretična. Sama salicilna kislina (kot je v aspirinu) lahko povzroči želodčne krvavitve, v osladu pa je uravnotežena z dopolnjujočimi sestavinami kot so tanini in sluzi. Oslad (ki v svoji celotni obliki zdravi prav želodčna krvavenja in razjede) je odličen prikaz, da je celosten pristop in uporaba boljša kot izolirane komponente ter da je človek tisti, ki s poseganjem v naravo ustvarja neravnovesje.

 

Navadni gabez (ang.: comfrey, lat.: Symphytum officinale)

Delovanje: pomirja in ščiti sluznico, proti-vnetno, celi rane, pomirja pljuča, lajša izkašljevanje.

 • Gabez je ena izmed najbolj uporabljanih rastlin. V preteklosti je bil slaven predvsem zaradi izjemne učinkovitosti pri celjenju kosti, hrustancev in mehkega veznega tkiva. Za uspeh se ima zahvaliti prisotnosti alantoina, ki spodbuja rast celic ter pospešuje tako notranje kot zunanje celjenje ran.
 • Bogat je z vitaminom B12, zaradi protivnetnega delovanja in ščitenja sluznice pa se idealno obnese pri vseh vrstah prebavnih težav, od kolike do želodčnih razjed.
 • Uporaben je tudi pri težavah s pljuči, saj zmanjšuje vzdraženost sluznice in pomaga pri izkašljevanju.
 • Gabezovi obkladki močno pospešijo celjenje ran ter zmanjšujejo možnost nastanka brazgotin. Gabez je celo tako zelo učinkovit, da ga ni pametno uporabljati pri zelo globokih ranah, saj lahko površino zaceli prej, preden je na to pripravljena tudi notranjost rane.

 

Kopriva (ang.: nettle, lat.: Urtica dioica)

Delovanje: odvajalno, astringent in hemostatik (stiskanje tkiva in strjevanje krvi), spodbuja krvni obtok.

 • Koprive so izredno bogat vir vitamina C, železa, natrija, klorofila, beljakovin in vlaknin
 • Idealno se obnesejo kot poživljajoč »spomladanski tonik« ter za prečiščevanje in izboljševanje krvi.
 • Odlično odpravljajo slabokrvnost, saj so bogate z železom in C vitaminom, s pomočjo katerega se železo učinkovito absorbira v kri.
 • Ker spodbujajo krvni pretok, so odlične za zdravljenje in lajšanje laminitisa, revmatizma in artritisa.
 • Zelo redki konji lahko ob uživanju kopriv dobijo blago alergično reakcijo, ki se pokaže kot majhne podkožne bulice. Bulice izginejo v 24 urah, potem ko prenehate s krmljenjem kopriv.

 

Navadni repinec (ang.: burdock, lat.: Arctium lappa)

Delovanje: kot grenčica, prečiščevalno, antibiotično, celi tkivo

 • Zelo dobro se obnese pri zdravljenju artritisa, revmatizma ter kakršnegakoli kožnega obolenja (ekcemi, luskavica), zlasti, če je kronično.
 • Spodbuja delovanje prebave in jeter ter čisti kri.
 • Zelo dragocena je njegova lastnost da spodbuja celice in tkiva k izločanju nakopičenih strupov in odpadnih snovi. Zaradi tega ga je priporočljivo uporabiti v primeru kroničnega vnetja ali infekcij.

 

Plezajoča lakota (ang.: clivers, lat.: Galium aparine)

Delovaje: diuretično (pospešuje nastajanje in izločanje seča), astringentno (stiskanje tkiva, npr. pri ranah), odvajalno, krepčilno.

 • Lakota je odlično zelišče za krepitev in vzdrževanje zdravega limfnega sistema, zlasti če jo dajemo skupaj z vrtnim ognjičem. Pomaga pri vnetju sečil in limfnih žlez.
 • Vsebuje veliko kremena, zaradi česar krepi kopita in dlako.
 • Zaradi rahlega diuretičnega učinka se dobro obnese pri kakršnihkolih mehkih oteklinah, zastajanju tekočine, oteklih nogah, pa tudi pri izločanju odpadnih snovi iz telesa.

 

Regrat (ang.: dandelion, lat.: Taraxacum officinale)

Delovanje: pospešuje izločanje seča, rahlo odvajalen, tonik, proti revmi, spodbuja delovanje jeter

 • Regrat je eno izmed najbolj koristnih zelišč, saj je bogat s kalijem, magnezijem, kalcijem, vitamini A, B in C. Vsebuje npr. več vitamina A kot korenje ter odlično nadomešča izgubo kalija v telesu, zaradi česar deluje kot naravni elektrolit. Konji ga praviloma obožujejo in vsaj spomladi omogočite svojemu ljubljencu dostop do svežega regrata.
 • Dobro se obnese pri kakršnihkolih težavah z jetri in ledvicami, pomaga celo pri zlatenici. Regratova korenine (v nasprotju z listi naj je konj dobi le manjše količine, okoli 4-5 na dan) spodbuja delovanje jeter ter izločanje žolča. Listi pa močno spodbujajo izločanje seča.
 • Regrat poleg tega učinkovito čisti kri in je uporaben pri zdravljenju revmatizma.

 

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)