Equimins arnika & virginski nepozebnik gel

Blažilno mazilo, priporočljivo v primeru udarcev, brc, odrgnin, utrujenih mišic. Arnika pospešuje prekrvavitev ter s tem pomaga pri obnovi tkiva. Virginski nepozebnik pomaga pri vnetjih. MSM pomaga pri obnovi kože, alantoin pa pospešuje celično obnovo.

Gela se ne sme nanašati na ranjeno in poškodovano kožo (zaradi vsebnosti arnike).

 

 

 

Sestavine: arnika, virginski nepozebnik, MSM, alantoin, drugo

 

Cena:

  • 250 g........11,00 eur
  • 500 g.........21,00 eur

 

 

Opis sestavin:

 

Navadna arnika (ang.: arnica, lat.: Arnica montana)

Delovanje: protivnetno, stimumativno (izdatneje prekrvavi kožo)

  • Uporabna je zunanje, v mazilih in balzamih za rane, odrgnine, bolečine v mišicah, zmanševanje vročic. Uporabite povsod, kjer je prišlo do vnetja ali revmatičnih bolečin, ne nanašajte pa je na poškodovano ali občutljivo kožo, ker jo lahko draži.
  • Arnikina tinktura se dobro obnese, če jo dodate vodi za ohlajanje (5 ml arnike na 2 litra) konja po tekmovanju.
  • Arniko so v zadnjem času precej preučevali in ugotovili, da spodbuja imunski sistem – živali postanejo blj odporne proti bakterijam, saj spodbuja delovanje rdečih krvničk. Kljub temu ni primerna za notranjo uporabo; varna je le v homepatskih pripravkih, v vseh drugih oblikah pa je strupena.

 

Virginski nepozebnik (ang.: witch hazel, lat.: Hamamelis virginiana)

Delovanje: astringentno (stiskanje tkiva npr. pri ranah)

  • Pri ameriških Indijancih velja virginski nepozebnik za eno izmed glavnih zdravilnih rastlin. Primeren je za zunanjo uporabo.
  • Zvarek iz nepozebnika lahko uporabimo kot obkladek za zaustavitev krvavitve ali kot obkladek pri vnetih očeh.
  • Zlasti dobro se obnese, če ga dodamo vodi za spiranje ter jo uporabimo pri konjih z odrgnjenimi nogami ali utrujenimi, napetimi mišicami. Uporabimo ga lahko tudi pri vseh vrstah ran in razjed.

 

MSM (Methyl-sulfonyl-methane)

MSM je naravni vir žvepla, ki ga najdemo v vseh telesnih celicah ter v precejšnjem številu surovega sadja in zelenjave. Kot rečeno, je žveplo pomembno za pravilno delovanje prav vsake telesne celice, največ pa ga najdemo v sklepih, kopitih in dlaki. Žveplo igra pomembno vlogo pri celični prepustnosti – omogoča, da hranilne snovi prehajajo skozi membrano ter da se toksini in odpadne snovi izločajo. Telo ga potrebuje tudi za proizvodnjo inzulina, ki uravnava presnovo glukoze. Celice nato to glukozo porabijo za presnovo energije – nemotena presnova je še zlasti pomembna za konje v treningu, ki se konstantno srečujejo z večjimi obremenitvami.

Žveplo sicer najdemo tudi v naravni krmi konja (npr. seno), vendar pa je žveplo zelo občutljivo (predvsem na vročino), zato se njegova vsebnost v senu zelo hitro zmanjša. Žvepla ne ostane tako rekoč nič tudi v tistih komercialnih mešanicah, ki za izdelovaje briketov uporabljajo vročino. Če sami dodajate čisti MSM, ga zmešajte v konjevo hrano tik preden mu ponudite obrok in ga ne puščajte v krmi več ur.

MSM najbolj koristi konjem, ki trpijo zaradi artritisa – pri njih se izboljšanje stanja zaradi dodajanja MSM-ja najhitreje pokaže. Razlog je v temu, da artritis prizadene predvsem sklepe, le-ti pa za normalno funkcioniranje potrebujejo večje količine MSM-ja. MSM prav tako zmanjšuje zabrazgotinjenost.

Glede na dosedanje znanstvene raziskave dodajanje MSM-ja ne povzroča nobenih neželenih stranskih učinkov, prav nasprotno, rezultati kažejo, da bo morda primeren tudi za zdravljenje razjed v prebavnem traku.

 

 

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)