Equimins Air-way suha zelišča

Mešanica 9 zelišč, ki ugodno vplivajo na dihala, lajšajo dihalne težave ter ohranjajo pljučno tkivo v neokrnjenem stanju.

 

Izbrana zelišča krepijo imunski sistem, prečiščujejo organizem - še zlasti dihala, lajšajo izkašljevanje ter odpravljajo zasluzenost pljuč (izkašljevanje sluzi je zelo dober znak čiščenja dihal). Uporabno kot preventiva ali kot kurativa. Preventivna uporaba je priporočena zlasti ob menjavi letnih časov (spomladi in jeseni), saj so takrat konji bolj podvrženi prehladom in kašlju.

 

V primeru že obstoječih težav z dihali pa je priporočljiva daljša intenzivna kura (do izboljšanja stanja oz. 2-3 mesece). Pri konjih s kroničnimi problemi (naduha) je priporočljiva celoletna intervalna uporaba; bodisi sezonska, če gre za alergijo na cvetni prah, bodisi v intervalih (npr. 1-2 meseca jemanja, 1 mesec premora). Pri zeliščih kot sta česen in ameriški slamnik je zelo pomembno, da ob dolgotrajnejšem jemanju naredimo premor, saj sicer pride do zasičenosti organizma.

 

 

 

Sestavine: golostebelni sladki koren, slez, janež, česen, ginko, konjska griva, koprive, zlata rozga, poprova meta

 

 

Uporaba:      

 • konji do 140 cm: 1-2 merici na dan
 • konji med 140 cm in 160 cm: 2-3 merice na dan
 • konji nad 160 cm: 4 merice na dan

 

1 kg zadošča za 3 do 6 tednov, odvisno od velikost konja

 

 

Cena:            

             1kg …..... 35 evrov                

             5kg …......145 evrov

 

* cene veljajo od 27. 2. 2016

 

 

 

 

Opis zelišč:

 

Golostebelni sladki koren (ang.: liquorice; lat.: Glycyrrbiza glabra)

Delovanje: blažilno, protivnetno, antibakterijsko, antivirusno, rahlo odvajalno oz. čistilno, za izkašljevanje, antitusično (lajša in preprečuje kašelj), spazmolitik (blaži krče v želodcu in črevesju)

Sladki koren se v medicini uporablja že več kot 3.000 let. Ameriški Indijanci so njegove liste uporabljali za zdravljenje ran pri konjih, danes pa se najpogosteje uporablja korenina.

 • Krepi želodčno sluznico in zmanjšuje razjede, ki jih povzroča prekomerno izločanje želodčne kisline, zaradi česar je uporaben v primeru razjed in vnetij sluznice (čemur so najpogosteje podvrženi tekmovalni konji, ki živijo v stresnih razmerah ter dobivajo (pre)velike količine močnih krmil).
 • Primeren je tudi za zdravljenje težav z dihali, saj močno lajša izkašljevanje ter pomirja grlo.
 • Deluje protivnetno ter izboljšuje delovanje jeter.
 • Vpliva na raven estrogena, zaradi česar ga uporabljajo za izboljševanje plodnosti; iz istega razloga se je bolje izogibati njegovi uporabi pri brejih kobilah.

 

Navadni slez (ang.: marshmallow; lat.: Althaea officinalis)

Delovanje: korenine – blažilno, odvajalno; listi – blažilno, odvajalno, za izkašljevanje

Listi se praviloma uporabljajo za tretiranje dihal in sečevoda, korenina pa bolj na splošno za prebavni sistem.

 • Listi so še posebno primerni za lajšanje izkašljevanja, saj spodbujajo izločanje sluzi, zlasti če je gre za suh kašelj ali razdražene dihalne poti.
 • Prav tako je uporaba listov priporočljiva pri vnetjih sluzničnih membran v sečevodu, v primeru ledvičnih kamnov, cist ali infekcij sečevoda.
 • Korenina pomaga pri kakršnihkoli prebavnih težavah, najsi gre za želodčne čire, vnetje želodčne sluznice, drisko ali koliko.
 • Zdrobljene korenine sleza preventivno uporabljajo pri konjih, nagnjenih k spazmolitski koliki, ter pri konjih in psih, nagnjenih k cistam in ledvičnim kamnom.

 

Janež (ang.: aniseed; lat.: Pimpinella anisum)

Delovanje: za izkašljevanje, proti krčem, proti vetrovom, estrogensko, proti zajedavcem

 • Notranja uporaba: janeževa semena so idealna za uporabo pri dolgotrajnem kašlju ali pri kakršnihkoli prebavnih motnjah, npr. koliki.
 • Zunanja uporaba: razredčeno!!! eterično olje lahko uporabimo, kadar konja napadejo uši ali garje.

 

Česen (ang.: garlic; lat.: Allium sativum)

Delovanje: antiseptično, antibiotično, antibakterijsko, proti glistam, za izkašljevanje, za potenje, znižuje krvni tlak, proti sladkorni bolezni, proti trombozi.

 • Česen je ena izmed najbolj vsestransko uporabnih rastlin. Odličen je pri kakršnihkoli dihalnih problemih, saj hkrati deluje kot antibiotik in kot sredstvo za izkašljevanje – spodbuja izločanje sluzi iz pljuč ter zdravi infekcije.
 • Vsebuje veliko žvepla, ki se nato izloča skozi telesne pore ter pomaga pri odganjanju mrčesa. Poleg tega česen učinkovito čisti kri.
 • Ugodno deluje tudi na prebavo – spodbuja razvoj dobre črevesne flore in hkrati uničuje patogene bakterije.
 • Česen je predstavlja eno izmed najboljših zaščit proti kakršnimkoli infekcijam ter varuje konja pred kašljanjem, virusi in paraziti.
 • Stisnjen česnov sok lahko uporabimo na urezninah, ugrizih, pikih, ušeh.

Če s česnom hranimo doječe kobile, je potrebna določena stopnja previdnosti, saj česen preide v mleko in lahko povzroči prebavne težave pri žrebetu.

 

Ginko (ang.: ginkgo; lat.: Gingko biloba)

Ginko je ena izmed najstarejših drevesnih vrst – posamezno drevo lahko dočaka celo tisoč let. V medicini se uporablja že tisočletja, danes pa je ena izmed najbolj preučevanih rastlin, kot zdravilo in dopolnilo pa ga največ uporabljajo v Franciji in Nemčiji.

 • Seme pomirja kašelj in olajša izkašljevanje.
 • Listi izboljšujejo cirkulacijo krvi ter pomagajo tudi pri boleznih, povezanih z zmanjšanim pretokom krvi v možganih.
 • Vsebuje flavonoide in terpenoide z močnim antioksidacijskim delovanjem – uničuje proste radikale ter do neke mere celo popravlja že narejeno škodo. Flavonoidi ščitijo živce, srčno mišico in krvne žilice. Terpenoidi pa razširjajo krvne žile ter zavirajo zlepljanje krvnih ploščic.

 

Konjska griva (ang.: boneset; lat.: Eupatorium perfoliatum)

Delovanje: vazodilator (sprošča žile, ki se posledično razširijo ter omogočajo večjo in boljšo pretočnost), pospešuje znojenje, blago odvajalo, proti krčem, spodbuja imunski sistem.

 • Je naravni imunostimulans, ki okrepi nespecifično odpornost organizma proti virusnim, bakterijskim in glivičnim okužbam.
 • Uporablja se za nadzor vseh vrst vročic. Dobro se izkaže predvsem pri simptomih gripe ter ob bolečinah v kosteh.
 • Čisti zgornje dihalne poti, pomaga pri izločanju sluzi, pa tudi ob zaprtju.

 

Kopriva (ang.: nettle, lat.: Urtica dioica)

Delovanje: odvajalno, kot astringent in hemostatik (stiskanje tkiva in strjevanje krvi), spodbuja krvni obtok.

 • Koprive so izredno bogat vir vitamina C, železa, natrija, klorofila, beljakovin in vlaknin.
 • Idealno se obnesejo kot poživljajoč »spomladanski tonik« ter za prečiščevanje in izboljševanje krvi.
 • Odlično odpravljajo slabokrvnost, saj so bogate z železom in C vitaminom, s pomočjo katerega se železo učinkovito absorbira v kri.
 • Ker spodbujajo krvni pretok, so odlične za zdravljenje in lajšanje laminitisa, revmatizma in artritisa.

Zelo redki konji lahko ob uživanju kopriv dobijo blago alergično reakcijo, ki se pokaže kot majhne podkožne bulice. Bulice izginejo v 24 urah, potem ko prenehate s krmljenjem kopriv.

 

Zlata rozga (ang.: golden rod; lat.: Solidago virgaurea)

Delovanje: protivnetno, antiseptično, odvajalno, znojilno, proti napenjanju, protiglivično, astringentno (stiskanje tkiva npr. pri ranah).

 • Odlična je predvsem za odpravljanje vnetij sečil in ledvičnih kamnov, saj spodbuja mikrocirkulacijo v ledvicah in »izpira« sečila. Primerna je tudi pri vseh drugih boleznih, pri katerih so ledvice bolj obremenjene, recimo pri t.i. Cushingovi bolezni (bolezen, povezana s hormonskim neravnovesjem).
 • Zunanja uporaba: izpiranje vnetne ustne sluznice in žrela ter slabo celjivih ran.

 

Meta oz. poprova meta (ang.: (pepper)mint; lat.: Mentha piperita)

Delovanje: blaži želodčne krče, lajša izpuh plinov, pomirja vzdraženo črevesje, izboljšuje prebavo, deluje protivnetno ter odpravlja zajedavce.

 • Meta je eno izmed najboljših zelišč za urejanje prebave, saj pomirja in sprošča prebavni tlak. Poleg tega vsebuje eterično olje, ki blaži čire, ter flavonoide, ki izboljšujejo delovanje jeter.
 • Zaradi antibakterijskega delovanja je primerna ob prehladih in vnetjih ustne sluznice.
 • Pomaga pri presahovanju mleka pri doječih kobilah.

 

 

Več o preprečevanju in zdravljenju bolezni dihal si lahko preberete v spodnjem članku:

 

 

Wed

11

Jun

2014

Spopad z naduho in kroničnim kašljem

Mnogi lastniki se vsaj občasno srečujejo s problemom kašljanja pri navidezno sicer zdravih konjih. Napadi kašlja so lahko občasni, sezonski ali pa se razvijejo v trdovratno kronično kašljanje, ki močno zmanjša kvaliteto konjevega življenja, pa tudi njegovo sposobnost za večje fizične napore.

Read More

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)