Spopad z naduho in kroničnim kašljem

Mnogi lastniki se vsaj občasno srečujejo s problemom kašljanja pri navidezno sicer zdravih konjih. Napadi kašlja so lahko občasni, sezonski ali pa se razvijejo v trdovratno kronično kašljanje, ki močno zmanjša kvaliteto konjevega življenja, pa tudi njegovo sposobnost za večje fizične napore.

V takih primerih gre dostikrat za naduho oz. ponavljajočo se obstrukcijo dihal - POD (angleški izrazi: Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Reccurent Airway Obstruction, Summer pasture Associated Obstructive Pulmonary Disease, Heaves).

Meje med POD in drugimi obolenji dihal, kot so astma, kronični bronhitis, emfizem, ipd. so zabrisane oz. se ta stanja lahko med seboj prepletajo.

 

Vzroki in opis:

 

Naduha je v osnovi alergijsko obolenje dihal. Med najpogostejše alergene, ki sprožijo POD (niso pa njen primarni vzrok), spada prah v nastilju, zlasti slami ali senu, cvetni prah, plesen. Lahko se razvije tudi kot posledica slabo pozdravljenih bolezni dihal ali cepljenja.

 

Pri naduhi pride do:

  • vnetja dihal
  • zasluzenosti – to je obrambna reakcija ob prisotnosti alergena
  • krčenja mišic sapnika – tudi to je obrambna reakcija, s katero telo poskuša preprečiti vstop alergenov
  • lahko se razvije tudi pljučni emfizem – izguba elastičnosti pljuč; pljučni mešički tudi po izdihu ostanejo napolnjeni z zrakom.

 

Simptomi:

 

Simptomi, da na podlagi katerih lahko sklepamo na naduho, so:

  • Hitro dihanje oz. sopenje, kratka sapa. Pri hudi obliki konj sope celo v mirovanju.
  • Oteženo dihanje, zlasti izdih. Konj se napenja ter si pri izdihu pomaga s trebušnimi mišicami. Le-te se močno okrepijo (hipertropfirajo), kar ustvarja vtis »žleba«, ki poteka ob rebrnem loku (ang.: heave line).
  • Kronično kašljanje, ki ga lahko spremlja bel, voden ali sluzast nosni izcedek.
  • Vnetje dihal in nabiranje sluzi.
  • Piskanje, rožljanje v sapniku.
  • Izguba kondicije in teže.
  • Vročine praviloma ni, razen če pride do komplikacij, npr. bakterijske pljučnice.

 

Omejeni simptomi in zgodovina konja so načeloma dovolj za postavitev diagnoze. Lahko pa se diagnozo potrdi tudi s kliničnimi preiskavami, zlasti z bronhoskopijo (pregled dihalnih poti) in z analizo bronhoalveolarnega izpirka.

 

Konvencionalen pristop:

 

Konvencionalna veterina kot glavni ukrep priporoča zmanjšanje izpostavljenosti alergenom, torej predvsem prahu in plesni. Za nadušnega (pa tudi za zdravega) konja je tako najprimernejši sistem odprte reje. Če to ni mogoče, pa vsaj zelo zračen in suh hlev, čim več svežega zraka ter močenje sena.

 

Poleg tega se lahko predpišejo tudi protivnetna zdravila (kortikosteroidi), bronhodilatorji (za razširjanje dihalnih poti), »topilci« sluzi. Bolezen velja za neozdravljivo, vendar obvladljivo.Ob tem pa je potrebno poudariti, da zdravila, zlasti kortikosteroidi, uničujejo imunski sistem in organe (zlasti nadledvično žlezo in jetra), kar na daljši rok stanje le še poslabša. Uporaba kortikosteroidov je upravičena le v skrajnih primerih (hudo akutno stanje, ki zahteva bolj ali manj takojšnje ukrepanje) ter za zelo kratek čas. Kakršnakoli dolgotrajnejša uporaba steroidnih zdravil pa vodi v negativno spiralo - vedno bolj sesut imunski sistem in vedno slabše stanje.

 

Holističen pristop:

 

Konju seveda moramo zagotoviti čim bolj optimalne življenjske pogoje in skrb za kakovost zraka v hlevu, ali, še bolje, sistem odprte reje, je vsekakor izredno pomemben dejavnik pri ohranjanju konjevega zdravja.

 

Toda izogibanje alergenom vendarle ne more biti glavni ali celo edini ukrep. Kot prvo, alergeni niso vzrok, temveč zgolj sprožilec alergijske reakcije. In kot drugo, konj z neuravnovešenim imunskim sistemom lahko alergično reagira na katerokoli, tudi povsem nedolžno snov. Poleg tega se vse pogosteje pojavljajo tudi alergije na cvetni prah (in s tem povezana sezonska obdobja naduhe). Nemogoče je, da bi konja zaščitili pred vsemi alergeni, poleg tega pa s tem tako ali tako ne bi odpravili vzroka.

 

 

Vzrok alergijske reakcije je namreč vedno oslabljen imunski sistem. Imunski sistem igra tukaj (pa tudi pri večini drugih obolenj) ključno vlogo in tega ni mogoče dovolj poudariti. Okrepitev imunskega sistema je bistveni ukrep!!! V kolikor imunskega sistema ne okrepimo, so vsi drugi ukrepi zgolj površinsko zatiranje simptomov.

 

S tega vidika je, kot rečeno, zelo problematična tudi vsaka daljša uporaba kortikosteroidov. Kortikosteroidi so močna protivnetna (zatirajo simptome vnetij) in imunosupresivna sredstva (slabijo imunski sistem). Ustvarjajo simptome Cushingovega sindroma (pretirano delovanje skorje nadledvične žleze), dolgotrajnejša uporaba pa močno oslabi delovanje nadledvične žleze. Zaradi močnega učinka lahko nenadna prekinitev jemanja vodi v hudo infekcijo ter padec krvnega pritiska, ki vodi v šok. Ker sesuvajo imunski sistem, problem še poglabljajo, namesto da bi ga odpravljali.

 

Praktični ukrepi:

 

Splošna krepitev imunskega sistema je, kot rečeno, bistven in glavni ukrep pri POD. Vedno se ga lotimo na dveh ravneh, in sicer:

  • odstranitev ali vsaj omejitev škodljivih dejavnikov (stres, cepljenje, kemične paste proti zajedavcem, pretirana uporaba zdravil, predelana hrana, nenaraven življenjski slog)
  • aktivna krepitev organizma, predvsem z zelišči in probiotiki

 

Splošno vzdrževanje imunskega sistema:

  • Črevesje predstavlja »srce« imunskega sistema, zato je vzdrževanje bogate črevesne flore zelo pomembno. Koristne črevesne bakterije so zelo občutljive na vsakršne spremembe ali stres, zato je priporočljivo dodajanje probiotikov, občasno ali po potrebi. Zelo pomembno je, da je probiotično dopolnilo kvalitetno, da torej vsebuje veliko število kolonij (colony forming units) probiotičnih bakterij ter da le-te žive dosežejo črevesno floro. Le žive bakterije namreč uspešno kolonizirajo črevesje ter ohranjajo imunski sistem. Hkrati morajo biti dodani tudi prebiotiki (oligosaharidi), ki so hrana probiotičnim bakterijam. Kvalitetna probiotika, ki izpolnjujeta vse našteto, sta Equimins Probiotics in Equimins Micro-flora. Equimins Probiotics so namenjeni rednemu vzdrževanju črevesne flore, Equmins Micro-flora pa predstavlja učinkovito »prvo pomoč« ob opustošenju črevesne flore z zdravili ali kemičnimi pastami proti parazitom.
  • Kemične paste proti parazitom so nemajhna grožnja imunskemu sistemu in črevesni flori. Še posebej škodljivo je, če jih dajemo pogosto (torej nekajkrat letno). Kemične paste namreč pomorijo črevesno floro, kar je že samo po sebi močan udarec za organizem. Poleg tega se mora telo nato boriti s toksini v pastah in s toksini, ki jih sproščajo poginuli zajedavci v črevesju. To močno obremeni jetra in ledvica, hkrati pa lahko sproži epizodo laminitisa. Veliko bolje je, če se zajedavcev lotimo z nežnimi, a učinkovitimi zeliščnimi pripravki kot je Equimins Gut health. Equmins Gut health je 100% naravna zeliščna tinktura, ki ne samo odpravlja zajedavce, temveč hkrati organizem tudi prečisti in okrepi.
  • Konja, ki ima kronično bolezen in oslabljen imunski sistem tudi nikakor ne smemo cepiti. Cepljenje (med drugim) uničuje imunski sistem ter sproža avtoimunska in alergijska obolenja. Že pri popolnoma zdravem konju predstavlja hud napad na organizem in tveganje stranskih učinkov, pri bolnem konju pa je to tveganje še toliko večje.
  • Dobro se je tudi izogibati predelani hrani in raznim krmnim mešanicam. Predelana žita so namreč »mrtva« hrana, saj žitno zrno oksidira (izgubi pomembne hranilne snovi in vitamine) v 10 dneh po poškodbi lupine. Poleg tega krmne mešanice običajno vsebujejo mnogo preveč sladkorja, tudi v obliki dodanega sladkorja (melasa) ter drugorazredne sestavine (tropine, i so ostanek po stiskanju olja). Mnogo bolje je, da konju glede na potrebe sproti sami mešate obroke (npr. nestisnjen oves, sončnično seme, sadje, zelenjava). 
  • Konju omogočite čimbolj naraven življenjski slog, saj to pomembno pripomore k njegovemu psihofizičnemu zdravju: prosta reja, družba drugih konj, nenehen dostop do sena, itd.
  • Priporočljivo je, da je konj nekovan, po možnosti obrezan po principu Barefoot. Podkve namreč ovirajo kopitni mehanizem, zaradi česar je srce izpostavljeno večjim naporom (kopitni mehanizem pomaga pri črpanju krvi), hkrati pa je oteženo tudi izločanje odpadnih snovi iz telesa.
  • Priporočljivo je, da se konja ne brije in ne pokriva, saj s tem zmedemo njegov termoregulacijski sistem, oslabimo imunski sistem, povzročimo atrofijo mikormišic za premike dlake (konj uravnava telesno temperaturo tudi s »sršenjem« dlake) ter otežimo razstrupljanje telesa (menjava dlake poskrbi za učinkovito čiščenje organizma).

 

Aktivni ukrepi odpravljanja in lajšanja kašlja:

 

Kašlja, najsi gre za kroničnega (naduho) ali prehlad, se je najbolje lotiti z naravnimi zeliščnimi pripravki.

  • Če je konj prehlajen in ima zamašen nos, je najboljši začetni ukrep uporaba sirupa Equimins Air power Booster. Sirup Equimins Air Power Booster vsebuje visok delež mentola, ki učinkovito prečisti dihalne poti ter pomaga odpraviti nabrano sluz. Lahko pa ga uporabite tudi pred tekmovanjem, saj lajša dihanje in bistri glavo.
  • Hkrati z Equimins Air Power Boostrom je priporočljivo uporabiti tudi zeliščno tinkturo Equimins Air-way ali tinkturo Equimins Respiratory. Tinkturi Air-way in Respiratory imata širši spekter delovanja kot sirup ter sta primerni tako za preventivo kot kurativo ter seveda tako za kronični kot akutni kašelj. Vsebujeta zelišča, ki se problema kašlja lotijo na vseh ravneh: lajšajo izkašljevanje, lajšajo vnetje, pomirjajo dihalne poti, izboljšujejo elastičnost pljuč ter krepijo imunski sistem. Zlasti v jesenskih mesecih je podporna kura z Equimins Air-way ali Equimins Respiratory tinkturo primerna tudi za konje, ki ne kašljajo, saj s krepitvijo dihal in imunskega sistema zmanjšamo možnost prehlada.     

Seveda pa ne pozabimo, da je temelj vsega čimbolj naraven življenjski slog, ki naj, če se le da, vključuje celoleten sistem odprte reje v družbi drugih konj.

 

dr. Mateja Černič

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)