Pomen probiotikov

Probiotiki (gr. pro bios – za življenje) so koristne bakterije, ki so življenjskega pomena za vzdrževanje zdrave črevesne flore. Mikrobiotsko ravnovesje je zelo pomembno za optimalno prebavo in absorpcijo hranilnih snovi ter posledično za dobro splošno zdravstveno stanje živali. Dejavniki, ki porušijo občutljivo mikrobiotsko ravnovesje v prebavilih ter povzročijo odmrtje večjih količin koristnih črevesnih bakterij, so sledeči:

 • Stres v kakršnikoli obliki je glavni krivec različnih prebavnih težav, sproži pa ga lahko že manjša sprememba konjeve dnevne rutine.
 • Menjava okolja, potovanja, tekmovanja, naporni trening.
 • Kemične paste proti parazitom.
 • Antibiotiki in cepljenja.
 • Virusi, paraziti, poškodbe.
 • Zaužitje večjih količin močnih krmil ali prehiter prehod na novo vrsto hrane.
 • Pripuščanje, brejost in še zlasti odstavitev.
 • Celo nenadne oz. nenavadne vremenske spremembe.

 

Pomanjkanje koristnih črevesnih bakterij

 

Če ni dovolj koristnih črevesnih bakterij, ki skrbijo za prebavo, fermentacijo in absorpcijo hranil, lahko slabo prebavljena krma privede do mnogih težav, kot so:

a) kolika in napihnjenost;

b) laminitis;

c) ustvarja se idealno okolje za zajedavce;

d) poveča se možnost, da konj razvije alergijo na določeno vrsto hrane. Neprebavljeni sladkorji začnejo fermentirati, kar med drugim poruši kislinsko ravnotežje. V prekislem okolju začnejo koristne črevesne bakterije odmirati, kar še dodatno zavre delovanje prebavnega sistema. Razmnožijo pa se patogene bakterije (npr. streptokoki in salmonela), ki v kislem okolju odlično uspevajo. Eden od znakov, da je prišlo do porušenja črevesne flore, so lahko tudi zatekle zadnje noge.

 

Od zgoraj omenjenih dejavnikov največjo nevarnost za črevesno floro predstavljajo antibiotiki in kemične paste proti parazitom. Le-ti skoraj popolnoma opustošijo črevesno floro, ki se brez pomoči le počasi obnovi. Poleg tega uničenje črevesnih bakterij privede do spremembe PH vrednosti v prebavilih, kar še dodatno slabo vpliva na prebavo ter konjevo splošno zdravstveno stanje.

Antibiotike in kemična sredstva prosti parazitom je zato treba uporabljati čim manj in res samo v primerih, ko je njihova raba dejansko upravičena. Po vsakem takem kemičnem napadu na črevesje je nujno, da čim hitreje obnovimo črevesno floro ter vanjo naselimo nove kolonije bakterij. Pri tem si lahko učinkovito pomagamo s probiotičnimi prehranskimi dopolnili kot sta Equimins Probiotics in Equimins Micro-flora.

 

Delovanje prebavnega sistema

 

Da bi zares razumeli delovanje probiotikov ter njihovo nepogrešljivo vlogo, moramo najprej razumeti delovaje konjevih prebavil. Prebavni proces se sicer začne že v gobcu, ko se hrana premeša s slino in prebavnimi encimi, toda do dejanske absorpcije ter dokončne prebave večine hranil pride šele v črevesju.

V tankem črevesju se absorbirajo nekateri ogljikovi hidrati, minerali, maščobe in beljakovine. Ostala neprebavljena hrana fermentira pred vstopom v debelo črevo. Tu je skoncentrirana tudi glavnina koristnih črevesnih bakterij. Njihova naloga je, da razgradijo neprebavljene delce hrane ter omogočijo njihovo absorpcijo. Poleg tega sprostijo določene hranilne snovi, med drugim vitamin K in vitamine B-kompleksa. Da bi ta proces potekal hitro in uspešno, je potrebnih več milijard kolonij črevesnih bakterij.

V črevesju prebivajo tri kategorije bakterij: dobre, nevtralne in škodljive. Konj potrebuje primerno ravnovesje vseh treh kategorij, s tem da mora biti populacija koristnih bakterij precej večja od populacije škodljivih bakterij. Če je ravnovesje porušeno, to povzroči slab izkoristek hranilnih snovi, kar se pokaže slaba kvaliteta dlake in kopit, kožne alergije, izguba teže in drugi zdravstveni problemi vključno z drisko in koliko.

 

Delovanje probiotikov

 

Probiotiki kolonizirajo črevesno steno in s tem onemogočijo, da bi se nanjo prilepile škodljive bakterije in drugi patogeni. Z vzdrževanjem integritete črevesne stene pa preprečijo vdor toksinov v kri. Kolonizacija črevesa s koristnimi bakterijami ne vliva samo na mikrookolje v črevesju, temveč tudi na mikrookolje v genitalijah, ustni votlini in na koži.

Poleg tega da so nepogrešljive za učinkovito prebavo, igrajo probiotične bakterije, zlasti Lactobacillus Acidophilus in Bifidobacterium, pomembno vlogo tudi pri vzdrževanju dobrega imunskega sistema. Proizvajajo namreč posebne antimikrobne snovi (imunoglobine) ter tako preprečujeo razmnoževanje patogenih mikrobov kot so Escherichia coli, Staphylococcus aureus in Salmonella sp.

Dodajanje probiotičnih bakterij (npr. Equimins Probiotics ali Equimins Micro-flora) je učinkovito in popolnoma varno, saj gre za bakterije, ki so že v osnovi sestavni del zdrave črevesne flore. Koristi vsem konjem, ne glede na starost in življenjski slog, zlasti pa seveda najbolj obremenjenim kategorijam.

Med konje, za katere je redno dodajanje probiotikov še posebej priporočljivo, spadajo tudi breje kobile. Ne samo, da bodo zaradi boljšega imunskega sistema rojevale bolj zdrava žrebeta, zaradi učinkovite absorpcije hranil jih bosta brejost in dojenje tudi manj izčrpala kot sicer, povečala pa se bo tudi mlečnost. Probiotične paste koristijo že žrebetom; najbolje, da jim probiotično pasto damo že v prvih dneh življenja ter s tem pomembno okrepimo črevesno floro.

Tudi če probiotike dodajamo dnevno, to ne bo ogrozilo črevesja (črevesje ne bo postalo odvisno od zunanjega vira probiotikov). Nasprotno, dodajanje probiotikov (vsakodnevno ali v rednih intervalih) je učinkovit preventivni ukrep.

 

Dodajanje probiotikov

 

Čeprav za vnos probiotikov poskrbijo določene vrste živil (paša), pa je tak proces za celovito obnavljanje črevesne flore veliko prepočasen in premalo intenziven. V tem primeru si lahko pomagamo s kupljenimi probiotičnimi pripravki, kot sta Equimins Probiotics in Equimins Micro-flora.

Običajno so na voljo v obliki paste ali kot probiotiki v prahu. Probiotična pasta poskrbi za koncentriran vnos probiotikov ter intenzivno obnovo črevesne flore ter je primerna po rabi antibiotikov ali kemičnih sredstev proti parazitom. Probiotiki v prahu so navadno manj koncentrirani in jih uporabljamo kot redno podporo organizmu; dajemo jih bodisi v rednih časovnih intervalih bodisi takrat, ko se potrebe po njih povečajo zaradi večje izpostavljenosti psiho-fizičnemu stresu.

Čeprav lahko koristne bakterije najdemo tudi v živilih kot sta jogurt ali kefir, pa mlečni izdelki nikakor niso primerni za uporabo pri konjih. Konji namreč ne morejo prebaviti laktoze, saj zanjo nimajo primernih encimov.

 

Na kaj moramo biti pozorni

 

Na tržišču je že mnogo probiotičnih dopolnil, ki pa niso vsa enako učinkovita. Na kaj morate biti pozorni pri nakupu:

 • Probiotične bakterije morajo biti zaščitene s posebno »prevleko« oz. kapsulo. Nezaščitene bakterije namreč ne morejo preživeti želodčne kisline; konju pa koristijo le tiste bakterije, ki črevesje dosežejo žive in nepoškodovane, saj se le tako lahko uspešno razmnožujejo.
 • Nekateri proizvajalci zavajajoče navajajo število bakterij, saj razbijejo kolonije in navajajo posamezne enote. Dobro probiotično dopolnilo vsebuje več milijard kolonij (colony forming units) bakterij na gram.
 • Dopolnilo mora vsebovati tudi prebiotike; to so oligosaharidi, ki jih naš ali konjev organizem ne more prebaviti, služijo pa kot hrana za probiotike ter hkrati kolonizirajo črevesno steno. Poleg tega prebiotiki izboljšajo absorpcijo določenih mineralov, npr. kalcija in magnezija.
 • Izogibajte se dopolnilom, ki vsebujejo sladkor, sladila, mašila, barvila, konzervanse in ojačevalce okusa.

 

dr. Mateja Černič

 

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)