Holističen in naraven pristop k oskrbi konj in psov

Namen spletne strani www.holistic-horse.net ni zgolj predstavitev kvalitetnega prodajnega programa Equimins, temveč tudi osveščanje konjeniške javnosti ter širjenje znanja o holistični oskrbi konj ter alternativnih načinih soočanja z najpogostejšimi zdravstvenimi težavami. Večina zdravstvenih težav današnjih konj namreč izvira prav iz neprimerne, konju ne-naravne oskrbe. Z modelom oskrbe, ki se čim bolj približa načinu življenja prostoživečih konj, pa konju pomagamo pridobiti in ohranjati optimalno raven zdravja, vitalnosti in trdoživosti.

 

 

Wed

11

Jun

2014

Spopad z naduho in kroničnim kašljem

Mnogi lastniki se vsaj občasno srečujejo s problemom kašljanja pri navidezno sicer zdravih konjih. Napadi kašlja so lahko občasni, sezonski ali pa se razvijejo v trdovratno kronično kašljanje, ki močno zmanjša kvaliteto konjevega življenja, pa tudi njegovo sposobnost za večje fizične napore.

Read More

Wed

11

Jun

2014

Odpravljanje zajedavcev

Notranji zajedavci lahko povzročijo mnoge zdravstvene probleme – od oslabljenega imunskega sistema, podhranjenosti, kolik, čirov, do poškodbe tkiv, pljuč in krvnih žilic. Ohranjanje prisotnosti zajedavcev pod kritično mejo je zato nujen del osnovne oskrbe konj. Toda preden se spravimo nad zajedavce z vsem možnim arzenalom kemičnega orožja, je treba problem preučiti z več zornih kotov. Zajedavci namreč niso nujno vzrok konjevih težav, zelo pogosto so zgolj pokazatelj le-teh. Agresivna, neutemeljena uporaba kemičnih past proti zajedavcem lahko naredi več škode kot koristi ter celo poveča njihovo prisotnost.

Read More

Wed

11

Jun

2014

Pomen probiotikov

Probiotiki (gr. pro bios – za življenje) so koristne bakterije, ki so življenjskega pomena za vzdrževanje zdrave črevesne flore. Mikrobiotsko ravnovesje je zelo pomembno za optimalno prebavo in absorpcijo hranilnih snovi ter posledično za dobro splošno zdravstveno stanje živali. Dejavniki, ki porušijo občutljivo mikrobiotsko ravnovesje v prebavilih ter povzročijo odmrtje večjih količin koristnih črevesnih bakterij, so sledeči:

Read More

Wed

11

Jun

2014

Osnove prehrane konj

Prehrana večine domačih konj se drastično razlikuje od načina in vrste prehrane, ki se ji je konj prilagodil skozi tisočletja evolucije. Posledice take »nenaravne« prehrane se kažejo kot številne bolezni, ki so danes stalnica modernega konjskega sveta: laminitis, kolike, želodčne razjede, nepravilna rast sklepov, nepravilna obraba zob… Poleg tega so domači konji po eni strani pre-hranjeni z makro hranili (ogljikovi hidrati, beljakovine), po drugi strani pa jim pomembno primanjkuje številnih mikroelementov (naravni vitamini in minerali, bioflavonoidi, grenčine, eterična olja, itd).

Read More

Tue

10

Jun

2014

Razvoj okostja pri konju

V konjeništvu obstaja mnogo praks in trdno zasidranih mitov, ki jih poganjata predvsem tradicija in denar in ki so kljub škodljivim posledicam za konjevo psihofizično stanje splošno sprejete. Galoperje, westeren konje, kasače ipd. praviloma začnejo intenzivno trenirati ob rosni starosti 2 let ali celo prej. Ob tem pogosto slišimo, da določena pasma pač »hitreje dozori« kot druge, da se to že od nekdaj tako dela in da če to počnejo celo v vrhunskem športu, potem že ne more biti nič narobe. Res?

Read More

Wed

28

May

2014

Naravna oskrba kopit

Kaj so imeli skupnega Aleksander Veliki, Xenophon, Julij Cezar, Atila, Džingiskan? Ogromna osvojena ozemlja – in bose konje, na katerih so jih osvajali. Ideja, da je na konjsko kopito potrebno pribiti kos železa, da to kopito sploh lahko funkcionira, se je razširila šele v srednjem veku. Zaradi spremenjenega življenjskega sloga – konje so začeli množično zapirati v hleve, kjer so cele dneve stali v lastnih iztrebkih, poleg tega zaradi pomanjkanja gibanja njihova kopita niso mogla optimalno delovati – je začelo prihajati do vedno večjih težav s kopiti. 

Read More

Kontakt:

e-mail: holistichorse@gmail.com

 

gsm: 031 785 674 (dr. Mateja Černič)